Casa domneasca de la Brebu

de Alexandru Radescu

Cum da caldura mizerabila si prafuitoare, evadarea din Bucuresti la sfarsit de saptamana devine aproape o porunca. Rasfoiesti un ghid, cercetezi o harta, asculti si de sfaturi de-ale apropiatilor. Uite asa am ajuns sa aflu vineri seara despre Casa domneasca de la Brebu. Numele localitatii nu-mi spune nimic. Rusinos, nerusinos, dar asta era adevarul! Cum aveam de facut drum pe Valea Prahovei, taica-miu imi arunca sub ochi niste fotografii recente de la Brebu: 12 km de Campina. Ma uit si raman ca la dentist: Basarabi si Brancoveni, ctitorie domneasca de sec. XVII, oaza de ev mediu nestiuta (de mine). Nu a trebuit sa-mi zica de doua ori!

Direct din DN faci dreapta spre Campina, prinzi repede un indicator cu Brebu – Casa domneasca dupa care duci dorul informatiilor rutiere. Dintr-o greseala apucam drumul corect spre comuna Brebu, oprim la o intersectie rurala si intrerup un localnic gospodar. Imi arata o directie inainte, cateva sute de metri de drum rural spart din loc in loc de lucrari recente…In cele din urma, drumul se inchide practic in fata turnului clopotnita si de veghe al Curtii domnesti cu program clasic de vizitare (luni inchis).

Photobucket Photobucket

In curtea (prea) insorita a ansamblului arhitectonic, doar ingrijitoarele de serviciu. Noroc cu racoarea din biserica medievala, o ctitorie inceputa de Matei Basarab (1650) si terminata de Sf.Voievod Martir Constantin Brancoveanu (1689).
Constructia sfantului lacas suprinde printr-un pronaos impartit in doua compartimente de o serie de stalpi si arcade. Prezenta abundenta la exterior a caramizii aparente, a braului de caramida, firidele, intrega compozitie te absoarde in alte vremuri si te face sa te minunezi inca o data de priceputii mesteri de ieri, dar si sa apreciezi munca restauratorilor.

Photobucket Photobucket

Photobucket Photobucket

Am intrat noi gratis si nestingheriti in biserica, dar pentru Casa domneasca am platit un pret cam mare: 8 lei biletul! As zice foarte scump, asta daca stau sa ma gandesc ca la restaurata Cetate a Neamtului, biletul este 5 lei!
Iar pentru astia 8 lei vizitezi cateva sali transformate in muzeu obisnuit (cu vitrine, exponate etc), nu camere de odihna sau judecata domneasca. Bine macar ca gasesti piese pretioase, de patrimoniu, de la tiparituri si obiecte bisericesti la vesminte din alte secole. Privita de afara, Casa domneasca aminteste si de alte constructii (pastrate) de sec. XVII. Oricum, mare minune ca a ramas in picioare si ca se poate, iata, vizita. Imi pare rau ca nu am putut intra in pivnite :(

Photobucket Photobucket

Mare minune sa gasesti un asa muzeu intr-o comuna de pe la noi. Nu stiu in ca masura aceasta Casa domneasca este popularizata prin ghidurile turistice ale Vaii Prahovei. Apropos: de la Casa domneasca e aproape imposibil sa pleci cu mana goala: carti postale, magneti, insigne, pliante, carti de istorie, albume. Un plus care aduce banii fara de care atatea nu se invart in tarisoara noastra. Numai sa nimereasca drumul turistii de aiurea.

Photobucket Photobucket

La plecare am ales sa traversam orasul Campina. Am trecut pe langa Muzeul Grigorescu, pe langa castelul Hasdeu, dar nu am avut aceeasi dexteritate in a evita gaurile asfaltarii. Sau poate ca era in consonanta cu ciuruitul drum Breaza-Sinaia

About alexander

Umblarici.ro este un site de calatorii, turism si plimbari stradale.
This entry was posted in Castele şi ruine, România and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Casa domneasca de la Brebu

  1. Pingback: Oaza medievala de la Brebu » Alex Rădescu

  2. catalina says:

    frumos. foarte frumos.

    multumim ca ai impartasit cu noi informatia. intr-adevar mai putin cunoscuta locatia dar merita vizitata.

  3. Pingback: De o zi: Campina

  4. Pingback: De o zi: Campina – Mini-Vacanta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *