Acasă la prințul Charles. La Viscri

de Alex Radescu

Aflu de la membrii ADEPT ca printul Charles este intr-o scurta vacanta transilvana. Un lucru obisnuit, in ultimii ani, avand in vedere investitiile sale in zona Tarnava Mare. Nu atat investitii financiare (au si ele rolul si importanta lor pentru localnici si istoria locala), cat mai ales sufletesti. Pentru ca printul Charles s-a atasat de Saschiz, Viscri etc pentru salbaticia naturii, pentru biodiversitate, dar si pentru oamenii care se incapataneaza sa reziste tavalugului istoriei recente…

Primul popas al printului Charles a fost la Saschiz (Mures), la centrul independent de colectare si procesare lapte construit recent de catre Fundatia ADEPT Transilvania. Aceste microunitati sunt foarte importante din punct de vedere economic pentru comunitatile rurale din Romania: laptele comercializat este de multe ori singura sursa de venit pentru familiile din zona.

Photobucket Photobucket

Nu sunt la curent cu toate activitatile si investitiile printului Charles prin Romania, dar stiu ca la Viscri are o casa cu ograda. O veche casa saseasca pe care a cumparat-o cu niste ani in urma si a fost putin aranjata, dar fara sa iasa din decorul si traditia culturii sasesti. Am avut norocul si privilegiul sa raman cateva zile in aceasta casa, gratie celor de la Orange Romania, care sprijina puternic activitatile micilor comunitati din zona Tarnava Mare, prin intermediul Fundatiei ADEPT (parteneriat inceput prin 2005, daca nu ma insel).

Concret, Tarnava Mare se situează în inima ‘triunghiului transilvănean’ delimitat de Brasov, Sibiu si Sighisoara. Aici gasesti întinse pajişti cu flori sălbatice care au rămas practic neschimbate de sute de ani în Europa depresionară- rezultatul agriculturii neintensive și a gospodăririi extraordinare a acestor comunități rurale. Gratie unor initiative precum ADEPT-Orange, localnicii care au mai ramas (si carora li s-au adaugat voluntari din strainatate sau din tara) se straduiesc sa mentina un colt de rai cu o bucatarie strasnica (de la branzeturi la dulceturi, vin, palinca, afumaturi ….sub umbrela conceptului slow food)

Am stat cateva zile la Viscri, impreuna cu cativa colegi de breasla, dar am mers si prin localitati precum Saschiz, Criț. Nu va ganditi insa ca daca ajungeti acolo (va recomand!!), o sa locuiti la hoteluri de 4 stele sau pensiuni de 5 margarete!. Dar nu pentru a instala jacuzzi in vechile sate sasesti avem nevoie de astfel de zone! Oamenii se scoala la 5 dimineata si ies cu animalele pe camp. Ulitele cu case perfect aliniate (ca in evul mediu) nu sunt asfaltate. Sunt sate intr-o natura inca neatacata de magnati hapsani sau tehnologii distrugatoare (dar ii dau tarcoale ca niste hiene…) Dar toate astea trebuie aparate, protejate. Trebuie o implicare responsabila si fara ganduri egoiste.

Nu am ratat la Viscri nici biserica fortificata, nici muzeul civilizatiei sasesti. Am colindat dealuri, paduri, pajisti. S-au marcat trasee, am baut un vin de basm, am gustat o oaie la protap cum nu s-a mai visat de pe vremea lui Sadoveanu. Iar mujdeiul….mujdei ca ala nu mai exista pe lume!

Photobucket Photobucket

Casa printului Charles inca pastreaza legaturi grele de chei, stergare sasesti cu pasaje evanghelice, are gradina cu de toate. Baia a fost adusa la zi, cu tehnologia, dar totul este imbracat in decorul local.

Photobucket Photobucket

In 10 minute, retraind din amintiri si vizual (prin fotografii) acel week-end de la Viscri ma apuca asa un dor de duca…Ma voi resemna pe moment cu gandul ca peste nu multe zile voi merge la o nunta prin Muresul rural si voi strabate parte din Brasov, voi trece pe langa Sighisoara si voi avea geamul larg deschis la masina…

About alexander

Umblarici.ro este un site de calatorii, turism si plimbari stradale.
This entry was posted in România and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Acasă la prințul Charles. La Viscri

  1. Pingback: In drumul spre casă, prințul Charles face un popas la Saschiz » Alex Rădescu Blog

  2. laurentiu says:

    Poate te opresti si la Danes, imediat dupa Sighisoara. Sunt mai aproape de timpurile noastre, au animale de tot felul si mai ales niste cai de poveste. Apropo de dor de duca…

  3. paszternak margareta says:

    prea sarac infometat n-am nici acasa.. .. pt asa oferta

  4. Pingback: Prin ținuturile sașilor, în prag de Săptămâna Haferland | Alex Rădescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *