O nuntă italienească, la ei acasă

de Alexandru Radescu

Fie de prin filme, fie prin intermediul unei prejudecati, dar eu eram convins ca italienii trebuie sa petreaca zdravan pe la nuntile lor. Stiu: Sicilia nu e Lombardia si nici Napoli nu e Torino. Dar eu eram la Roma, provincia Lazio (daca am masurat bine pe harta) si ma asteptam sa ma ia valul unei petreceri zgomotoase, in calitate de invitat la o nunta mixta: mireasa românca, mirele italian din roma, familie destul de bine insurubata in mediul social, dupa cum aveam sa descopar la fata locului…

Photobucket Photobucket

Sigur, alt ceremonial, alte reguli la catolici, dar imi pare inca o data ca ortodoxia noastra pastreaza fiorul mistic al acestei taine intre cele 7 ale sfintei biserici a lui Hristos. Veritas est ca pe mai departe, fiecare dintre cei doi soti trebuie sa aiba impreuna lucrare cu harul iar fiecare zi este una de munca la câmpul familiei :)

Photobucket Photobucket

De la capela am plecat spre localul care urma sa gazduiasca petrecerea, undeva in afara Romei, la o vila de la 1700. Nu am retinut numele vilei dar era undeva in prejma unui drum imperial, circulabil si azi (fara probleme), cu resturi de apeducte si mici puncte arheologice in lucru din loc in loc. Dincolo de arhitectura clasica a vilei (prin simplitate si reguli usor de creionat), m-a lasat masca natura locului, acolo unde gradinarii si arhitectul sef pot da lectii in orice loc de pe glob intru civilizatie si bun simt. Constat ca piscina apare pentru a pune in valoare arteziana decupata din baroc cu iz de renastere iar interiorul vilei pastreaza o racoare ingenioasa.

Photobucket Photobucket

Odata ajuns la vila sunt luat in primire de un amalgam de aperitive din care doar cele de provenienta marina sunt ciudatenii date prin tot felul de creme si uleiuri. Aperitive in aer liber, pe sub umbrelute si baldachin, in asteptarea mirilor retinuti inca la sesiunea foto. Nu apuc sa ma intind prea mult la prosciuto, branzeturi si alte delicii culinare, ca sosesc si vedetele zile. Aplauze, auguri, rafale foto din toate pozitiile, muzici noi de la DJ…Dupa care suntem invitati in vila, fiecare invitat regasindu-se pe niste gratioase liste (cu nume poetice) afisate la intrare.

Ne asezam, studiem meniul si constatam ca domina pestele, fructele de mare si pastele. Ce surpriza! Vinul alb, sec cat sa-i spui demisec, este o poezie ale carei versuri rimeaza cu vremea de afara, cu decorul floral al vilei. Ca in viata, felurile de mancare vin si dispar in ritmuri variate, vinul curge. Vorbim, râdem, mai iesim si dam cate o tura vilei, pe alei pietruite, ochind cate un urias con din pini care pe la noi nu cresc.
Constat ca la romanii astia laziali nu se danseaza (ma linistesc), nu e decat o muzica de fundal (cu dese pasaje clasice). Aveam sa aflu apoi ca majoritatea darurilor s-au inmanat inainte de nunta, prin vizite la noua casa de piatra (expresie care, nici ea, nu e in vocabularul local). Ma uit, fara insistente, la invitatii mirelui, si mi se confirma inca o data spusele ca un statut social mai ridicat nu trebuie sa iasa in evidenta prin vorbe si apucaturi, ci prin decenta, firesc. Iar daca se poate la latinii astia din Italia, de ce nu s-ar putea si la latinii de Romania?

Photobucket Photobucket

Revenim pe marginea piscinei, pe sub umbrelute si baldachin pentru desert (fructe, prajituri), cafea, dar si digestivul Grappa. Poze, relaxare.
Sa fi fost ora 17-17.30 cand am inceput sa ne incolonam pe la masini. Petrecerea s-a incheiat, ne retragem spre oras. Un oras in care mocnea un mare eveniment sportiv: calcio! O seara de fotbal pe care nici mirele nu a pierdut-o, chit ca era in fata televizorului: Roma-Milan.

About alexander

Umblarici.ro este un site de calatorii, turism si plimbari stradale.
This entry was posted in Cu paşaport and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to O nuntă italienească, la ei acasă

  1. Pingback: Cum petrec italienii la nunțile lor » Alex Rădescu Blog

  2. Pingback: cum sa faci pozecum fac pozecum sa faci fotografii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *