Nei Pori – acel “altceva” al unui sejur grecesc clasic

de Adrian Dumitrache

În ultimii patru ani, litoralul bulgăresc a fost locul unde ne-am petrecut concediile, mai precis la Nisipurile de aur şi Nessebar, iar motivele se cunosc: preţuri decente, condiţii de cazare bune şi servicii turistice peste cele din România.
În plus, am început să mergem şi în staţiunile montane din zona Munţilor Rila şi PirinBansko şi Borovec.
Pentru acest an, după consultarea mai multor oferte şi “negocieri” în familie, destinaţia concediului nostru a fost Grecia, staţiunea Nei Pori (Neoi Poroi, în greacă), Hotel Olympic Star, 4 stele.
Cu un discount de 10% până la 30 aprilie, sejurul a costat 3.490 lei (781 euro)/9 nopţi şi demipensiune (mic dejun şi cină) pentru trei persoane (2 adulţi şi un copil) în intervalul 24 iunie-3 iulie.

Drumul

Aşteptată cu nerăbdare, ziua plecării a venit şi la ora 04.30 am pornit din parcarea blocului pe următorul traseu: Bucureşti – Giurgiu – Ruse – Byala – Pleven – Sofia – Blagoevgrad – Sandanski – Kulata – Promachonas – Lefkonas – Salonic – Katerini – Platamonas – Nei Pori.
La Giurgiu am ajuns la 05.40 şi am trecut Podul Prieteniei după ce am plătit taxa de 27 lei. La bulgari, vinieta costă 6 euro, 12 leva sau 30 lei pentru 7 zile.

În jurul orei 09.40 şi-au făcut apariţia siluetele blocurilor din Sofia şi am ocolit capitala Bulgariei pe centura din nord (cam denivelată), care, după vreo 30 km, se continuă cu autostrada A5 Lyulin, inaugurată recent.
La Kulata am oprit la o benzinărie Lukoil, am făcut plinul (2,48 leva/litru), apoi am trecut graniţa dintre Bulgaria şi Grecia puţin după ora 13.00 şi 600 km parcurşi în aproape 9 ore, cu tot cu pauze.

Dacă până la Sofia căldura nu ne-a dat bătăi de cap (am avut parte şi de o repriză de ploaie pe centură), de la Blagoevgrad soarele a început să se arate la faţă, temperatura a început să crească, iar când am intrat în Grecia erau peste 30° Celsius.
Până la Nei Pori am mai făcut trei ore, cea mai mare parte a drumului pe autostradă.
La capătul unui drum de aproape 12 ore şi peste 800 km, eram frânt de oboseală şi nu-mi doream decât să mă opresc direct în Marea Egee, cu tot cu Solenza …

Hotelul

În sfârşit, ne-am cazat. Cu o suprafaţă generoasă şi trei paturi, camera s-a prezentat ok, fiind dotată cu aer condiţionat, chicinetă, grup sanitar şi cabină de duş, frigider şi televizor LCD.
Din balcon am avut vedere full spre plajă şi puteam admira, într-un plan îndepărtat, zidurile cetăţii Platamonas şi crestele Muntelui Olimp.

Situat la circa 100 metri de plajă, Olympic Star este un imobil cu patru etaje, are restaurant (la parter), terasă (peste drum) şi grădină cu loc de joacă pentru copii (lângă tereasă). În fiecare sâmbătă, începând cu ora 21.00, la terasă puteai să asculţi live muzică grecească.
Repertoriul celor doi artişti, pe care i-am ascultat cu un pahar de vin în faţă, a inclus, bineînţeles, şi celebra melodie Sirtakis, plus altele care te fac să uiţi de toate problemele cotidiene …
Plaja din Nei Pori este foarte lată, cu nisip curat şi fin. Nu lipsesc şezlongurile, umbreluţele, duşurile şi terenurile pentru volei şi fotbal, dar nici vânzătorii ambulanţi (cel mai probabil africani) de eşarfe, tricouri, ochelari de soare, brăţări, coliere, ceasuri sau DVD-uri cu desene animate şi filme. Nu deranjau. Te întrebau din priviri dacă eşti interesat şi, dacă îi ignorai, îşi vedeau de drum …
Olympic Star are alocată o porţiune din plajă şi puteai să stai la soare pe şezlongurile hotelului fără să plăteşti. Pentru orice comandă la bar sau restaurant, clienţii hotelului aveau reducere de 10%, în baza unui voucher pe care îl ridicai de la recepţie. În plus, primeai gratis două sticle de apă plată de 0,5 litri pentru orice comandă.
O bere Mythos costa 3,60 euro, o sticlă Coca-Cola sau Fanta 0,5 litri – 2,70 euro, o ciocolată caldă – 3,15 euro, un frape – 2,70 euro, un Cuba Libre (generos) – 7 euro .

Comparativ cu abundenţa şi diversitatea all inclusive-ului bulgăresc, la greci mâncarea a fost “mai subţire”, dar bună. N-am plecat nemâncaţi de la masă.
Pentru masa de prânz soluţia a fost una din numeroasele terase amplasate de-a lungul falezei. O masă decentă pentru doi adulţi şi un copil costă între 20 şi 30 euro.
Preferata noastră a fost teresa Azzuro, condusă de un grec căsătorit cu Valentina, o româncă de prin părţile Sibiului. A fost foarte amabilă, ne-a servit prompt, iar când ne-am exprimat dorinţa unei ciorbe, a doua zi ne-a invitat la una ardelenească.
Pe toată perioada sejurului, vremea a fost frumoasă, iar temperatura n-a depăşit 30° Celsius. Marea a fost liniştită, fără alge, limpede, “dotată” cu peşti, stele de mare, crabi, calcani, pisici de mare.

Staţiunea

Situată în partea de sud a regiunii Pieira, Nei Pori este o staţiune liniştită, cu străzi largi şi foarte multe vile de 3 şi 4 stele greceşti. Regimul de înălţime al clădirilor nu depăşeşte P+3, cea mai înaltă fiind … biserica, des întâlnită în cărţile poştale.
Staţiunea este împărţită în două zone, în centru fiind amplasate nişte parcuri de distracţii, modeste ca dotare. Pentru copii există un loc amenajat pe falezã, unde erau instalate plase pentru sărituri, tobogane umflate cu aer şi o minipistă pentru karting, plus o serie de jocuri mecanice.

Tot în centru, în apropierea bisericii, în fiecare zi de vineri se organizează o piaţă volantă, unde ţăranii greci îşi vând marfa, în special fructe şi legume.
Nei Pori este o staţiune pentru cupluri cu copii şi, dacă vrei linişte şi să-ţi încarci bateriile, atunci ai ales locul potrivit.
Principala distracţie o constituie plimbările de seară pe faleză, lungă, plină de taverne, terase şi magazine.
Pentru amatorii de plimbări motorizate sau nu, există un centru de închiriere scutere, ATV-uri şi biciclete, amplasat în apropierea bisericii.
Prin staţiune se aude în principal muzică grecească, ascultată la un volum decent.

Sejurul

Ce-am făcut în cele 10 zile? În primul rând, ne-am ODIHNIT, ne-am relaxat şi am savurat fiecare zi de concediu cu sentimentul că … vom reveni şi la anul în Grecia.
Seara, după cină, ne plimbam pe faleză, apoi ne opream la o teresă pentru bere, îngheţată şi sucuri, iar dacă erau programate meciuri, trăiam atmosfera Euro 2012 împreună cu alţi turişti.
Toate terasele şi tavernele erau dotate cu plasme sau proiectoare cu ecrane mari.
Într-una din seri ne-am plimbat în staţiunea vecină, Platamonas, a cărui plajă este inferioară celei din Nei Pori în privinţa dimensiunii, a nisipului …
Personal, Platamonas mi s-a părut o staţiune cam înghesuită, dar are tot cei trebuie pentru turişti – magazine, taverne, terase, cluburi, discoteci plus cetatea, care atrage privirile instantaneu.
Aşa cum am spus, vremea a fost frumoasă şi, la câteva zile de la sosire, am pornit către Muntele Olimp, într-un drum de recunoaştere. (a urmat apoi si ascensiunea pe Muntele Zeilor, dar o voi relata intr-un text separat.)
Pentru a ajunge în sălaşul zeilor greci, ale căror poveşti le-am citit în cărţile prozatorului Alexandru Mitru, drumul trece prin Litochoro, o frumoasă şi cochetă localitate, situată la intrarea în defileului râului Enipeas, chiar la poalele Muntelui Olimp.
Părerile despre originea numelui muntelui sunt împărţite. Unele surse spun că provine de la “ololampis”, altele că Olympos/Olymbos este un cuvânt preelenic care înseamnă munte, înălţime sau cer. Numele Olymbos mai este întâlnit şi în multe regiuni ale Greciei şi în Cipru.

Din Litochoro ne-am îndreptat către Prionia (1.100 metri), o cabană situată la capătul unui drum asfaltat de circa 20 kilometri, de unde porneşte traseul E4 spre vârfurile Skala (2.866 metri) şi Mytikas (2.917 metri sau 2.918,80 metri, după ultimele măsurători).
Drumul oferă privelişti superbe către Marea Egee şi regiunea Pieira.
La Prionia am luat prânzul şi am vizitat Cada lui Zeus (sau Cascada lui Zeus), locul unde, potrivit legendei, cel mai mic dintre fiii lui Cronos şi ai Rheei s-a îmbăiat sub privirile admiratoarelor sale.
Legenda este frumoasă, dar ca turist aveam aşteptări mai mari. Nu vreau să par cârcotaş, dar n-ar fi fost mai bine pentru imaginea lui Zeus să se scalde în cascadele din Edessa (o localitate la graniţa cu Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei), mult mai spectaculoase? Glumesc …

Mănăstirile din cer

Al doilea obiectiv pe care ni l-am propus să-l vizităm în acest sejur a fost centrul monahal Meteora, situat la circa 125 de km de Nei Pori, via Larissa.
Pentru a vizita mânăstirile din cer (grecescul meteoron îs-ar traduce prin “suspendat în aer”), trebuie să ajungi în localitatea Kalampaka/Kalambaka.
La capătul unui drum de două ore, peisajul care ni s-a înfăţişat a depăşit orice aşteptare, emoţionează şi te pune pe gânduri.
Ce a lăsat natura în urmă cu 60 milioane de ani, o pădure de stânci, peste 1.000 la număr, unele înalte de peste 600 de metri, a fost continuat în mod fericit şi armonios de către semenii noştri care au ales calea Domnului.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

În număr de şase, mânăstirile par nişte cuiburi de vulturi, care, de-a lungul timpului, au luptat şi apărat valorile spirituale şi morale creştin-ortodoxe.
Primul lăcaş de cult vizitat a fost mânăstirea Sfânta Treime, clădită deasupra unei stânci înalte şi abrupte, deasupra căreia ajungi după ce urci cele aproape 150 de trepte săpate în piatră.
Anterior, accesul la această mânăstire, înfiinţată în anul 1438 de sihastrul Dometie, se făcea cu plasa trasă cu un sistem de roată cu tambur şi scripete, prezent şi acum acolo pentru aducere aminte.
După Sfânta Treime, ne-am îndreptat către Marele Meteor (sau Marea Meteora/Megalo Meteora), situată pe cea mai înaltă şi mai plată stâncă din zonă, la altitudinea de 613 m.
Fondatorul acestei mânăstiri, care poartă hramul Schimbarea la Faţă, a fost călugărul Atanasie, venit aici de la Muntele Athos în prima parte a secolului XIV.
Lăsăm Solenza în parcare şi începem urcuşul către mânăstire cu o … coborâre. Înainte să urcăm cele peste 100 de trepte, privirea ne este atrasă de turnul cu balcon pentru scripete şi plasa-lift, construit în anul 1520.
Plătim 2 euro/persoană la intrare şi ne facem loc printre numeroşii turişti să vedem minunatul iconostas sculptat în lemn poleit cu aur şi frescele bisericii centrale, apoi fosta trapeză, construită în anul 1557, transformată în muzeu, care găzduieşte o parte din patrimoniul mânăstirii – epitafuri şi icoane, cruci şi sipete, toiaguri arhiereşti şi odăjdii sfinte, potire şi evanghelii.
De asemenea, vizităm fosta bucătărie a mânăstirii, amenajată în anul 1557, unde vechile vase din lut, lemn şi cupru, precum şi alte obiecte redau atmosfera din acea perioadă.

Concluzii

Comparativ cu Bulgaria, Grecia este mai scumpă, dar îşi merită banii. Grecii sunt ospitalieri, ştiu să îţi ia banii din buzunar fără să te tragă în piept. E adevărat, pietre (a se citi ruine) ca ale lor găseşti şi în alte ţări, dar poveştile şi legendele sunt fabuloase şi te fac să uiţi de bani daţi.
Înainte să plec la drum, aveam ceva temeri, induse de ştirile negative şi alarmiste prezentate la televizor, dar, odată ajunşi acolo, pe unde am mers şi am stat, n-am văzut şi n-am simţit deloc că Grecia se află pe marginea prăpastiei … financiare.
Din contră, grecii mi s-au părut liniştiţi, relaxaţi. Te serveau la masă cu aceeaşi amabilitate şi cu acelaşi zâmbet pe buze întâlnite cu ocazia altor deplasări în patria lui Platon, Socrate şi Aristotel.
În zadar încearcă Europa să-i aducă pe greci pe “drumul cel bun”, să-i transforme în germani. N-au nicio şansă. N-au cum. Pentru că nu poţi schimba finalul celebrului film Zorba Grecul, emblematic pentru tot ceea ce înseamnă Elada

About alexander

Umblarici.ro este un site de calatorii, turism si plimbari stradale.
This entry was posted in Cu paşaport, La munte şi la mare and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to Nei Pori – acel “altceva” al unui sejur grecesc clasic

 1. Pingback: Sugestii de concediu: Nei Pori » Alex Rădescu Blog

 2. Pingback: Cum se cucereste Olimpul: Vf. Mytikas (2.918m) | umblărici

 3. Pingback: Cine a mai semnat condica pe Vf.Mytikas » Alex Rădescu Blog

 4. interesant articolul. Felicitari! Poti sa postezi mai multe imagini?

 5. Florias says:

  Felicitari pt.comentariu, ne_ati incurajat sa vedem si aceasta parte a Greciei.Va dorim sa mai aveti sejururi si mai frumoase in Grecia continentala si cea insulara ( Santorini, Corfu….)

 6. Liviu says:

  Exceptional comentariul… Felicitari pentru cum este scris si structurat!

 7. andreea says:

  Buna! Suna foarte frumos totul si din ce am mai studiat pe internet (si eu cu familia ne gandim la nei pori pt vara asta) statiunea e superba. Imi poti spune te rog cu ce agentie ati fost? Multumesc anticipat

 8. Adrian Dumitrache says:

  @ANDREEA

  Biletul pentru Nei Pori l-am cumparat prin intermediul agentiei Direct Booking (www.directbooking.ro). Au sediul in apropiere de statuia Eroilor Sanitari.

 9. Maya says:

  Mi se pare ciudat sa spui ca e mai scumpa Grecia decat Bulgaria. Am fost de cateva ori si colo, si dincolo, si intotdeauna Bulgaria mi s-a parut mai scumpa. E adevarat insa ca noua nu ne place all inclusive, nici demipensiune, preferam sa mancam unde vrem fara sa fim legati de vreun loc sau de vreo ora, poate asta face diferenta. Dar chiar si la cazare, 4 stele in Grecia mi se pare mai ieftin decat in Bulgaria…

 10. Ene Ana says:

  Bună Adrian Dumitrache,

  Îmi poți spune te rog dacă totul a decurs bine cu agentia DIRECT BOOKING?
  Aș vrea să achiziționez o vacanță de la ei și am tot căutat informații/ păreri despre ei însă nu am găsit nimic.
  Sunt serioși, știe cineva ceva?
  Mulțumesc,
  Ana Ene

 11. Adrian Dumitrache says:

  Salut Ana.

  Am apelat la ei si in acest an pentru biletul cumparat la hotelul Sun Beach Platamon din Platamonas. A fost ok si sejurul, si hotelul. Ce-am vazut si citit pe site pe site-ul agentiei am gasit la fata locului.
  Deci, apeleaza la Direct Booking cu incredere.

  Adrian

 12. Stiu ca articolul este vechi, dar de ce nu se pot vedea fotografiile?
  Le-ati sters? Cand dau click pe simbolul unei imagini, ma trimite la un Search cu o caseta de cautare…

 13. alexander says:

  Nu, nu le-am sters eu :)

  A fost o problema (grava) cu serverul care le gazduia. Textul l-am recuperat, nu si imaginile. Si nu doar la acest text, din pacate.

  In timp o sa postez fotografiile pierdute in acel context.

 14. meciuri live says:

  Acum am citit ceva frumos despre sport. Aveti o pagina importanta pentru informatii Sportive.
  Mult Succes!

 15. Seteanu Mircea says:

  Am fost in urma cu trei ani la Nei Pori. Amintirea acelor zile ma face si acum sa am sufletul plin de multumire. Foarte buna descrierea d-lui Dumitrache. A surprins cele mai convingatoare imagini ale unei destinatii de vacanta perfecte. Va sfatuiesc cu caldura sa mergeti la Nei Pori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *